K-market Pornainen

Tervetuloa  aan!

     Kalenteri
Lokakuu 2018
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Tänään ei ole tapahtumia.

Kalenteri

     Sisään
Käyttäjätunnus

Salasana

Luo käyttäjätunnus.

     Linjalla
Porstuassa on nyt
96 kirjautumatta
0 kirjautuneena

Et ole kirjautunut!
Kirjaudu sisään, voit kirjoittaa ja viestiä.

     Toimijauutisia
· Kaikki toimijat
· Alku
· Astan luontoblogi
· Brelo
· Demarit
· Eläkeliitto
· Eläkkeensaajat
· EPV
· Erityiset
· Erätulet
· Gijomonkai
· Halkian MuFa
· Halkian NuoretKotkat
· Halkian Ty
· Heavy Team
· Itä-Uudenmaan Kylät
· Kajo
· Kalastusseura
· Kansalaisopisto
· Karjalaseura
· Keskusta
· Kirjasto
· Kirkkis
· Koti ja koulu
· Kotojärvi Golf
· Koulut
· Kunta
· Kuuma
· Lahankosken ymp yhd
· Lastu
· Laukkoskelaiset
· Laukkosken Ns
· Laukkosken Ty
· Light Iron
· Limonaatia
· Lions Club
· Martat
· MLL yhdistys
· MOPO
· Musiikkiopisto
· Mustijoki
· Muut
· Niinirannantie
· Nuorisoseurat
· Palttinavintti
· Part
· POKS
· PONU
· Porha
· Pornainen
· Pornainen seura
· Pornaisten Ns
· Porneesi
· Porstua
· PPNS
· Riikkari
· Seurakunta
· SILMU
· Solmu
· Sotaveteraanit
· SPR osasto
· Taimi
· Tiekunnat
· Toimintaryhmä
· Turha Toivo
· Useita
· Vaalit
· Vapaa-aikatoimi
· Vapaaehtoistiimi
· Vesiosuuskunnat
· Vilpas
· VPK
· Waltari
· Yrittäjät

     Valinnat
· Koti
· 10 uusinta
· Albumit 04-07
· Arkisto
· Bannerit
· Haku
· Kerro kaverille
· Keskustelu
· Kyselyt
· Linkit
· Lisää kirjoitus
· Oma Porstua/Poistu
· Palaute
· Sivut
· Tilastot
· Top 10
· Uutisryhmät
· Viestit
· Yhteisöt

 Pornainen: Nieleekö metropoli meidät?

Lehtien valitutVoiko Pornainen vaikuttaa kohtaloonsa kuntarakenneuudistuksessa vai viekö isommat. Pornaisten itse päättämä tavoite on säilyä itsenäisenä. Kunnan tavoitteita puolustava media on vähissä, joten tähän on lainattu naapureiden Mäntsälä -lehden ja Keski-Uusimaa -lehden selvityksiä, joissa Pornainen on kiitettävästi mainittu. Selvitykset koskevat pääasiassa ylätason ratkaisuja  ja hallintoa. Katsotaan mitä tapahtuu ja valmistaudutaan tulevan paikallishallinnon ja -toiminnan haasteisiin.
./..

Mäntsälä -lehti 25.1.2013

Vahvalle metropolihallinnolle eniten kannatusta.

Pienet kuntaliitokset ja laajan päätäntävallan saava metropolihallinto on todennäköinen uusi hallintomalli Helsingin metropolialueelle.
Alueen 14 kunnan uusista valtuutetuista suurin osa kannattaa mallia, jossa kuntarajoihin kajotaan vain alle 20000 asukkaan kunnissa. Samalla seudulle perustettaisiin yhteinen metropolihallinto. joka päättää muun muassa maankäyttöön, asumiseen ja liikenteeseen, segregaatioon, työvoimaan ja maahanmuuttoon liittyvistä asioista.
Kaksi kolmasosaa alueen kuntien valtuutetuista kuitenkin miettii vielä kantaansa tai ei halua sitä paljastaa.
Tiedot käyvät ilmi Suomen Lehtiyhtymän tekemästä 14 kunnan valtuutetuille lähetetystä kyselystä, jossa pyydettiin nimeämään suosikkivaihtoehto metropolialueen esiselvityksen kolmesta alustavasta mallista.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa alueelle tulisi vähäisiä kuntarakennemuutoksia ja vahva metropolihallinto, johon kuuluu suorilla vaaleilla valittava metropolivaltuusto. Tätä vaihtoehtoa kannatti vajaat 64 prosenttia kyselyyn vastanneista valtuutetuista.

Toisessa vaihtoehdossa olisi merkittäviä kuntarakennemuutoksia, ja seudullisia tehtäviä hoitaisi uusi Helsingin liitto, johon liitettäisiin nykyiset kuntayhtymät ja perustettaisiin yhteinen sosiaalista asuntotuotantoa hoitava liikelaitos. Tämän mallin kannalla on reilut 19 prosenttia vastanneista.

Kolmannessa vaihtoehdossa muodostettaisiin kaksi vahvaa suurta kaupunkia, joista toisessa olisi pääkaupunkiseutu ja toisessa kaikki Keski-Uudenmaan kunnat Hyvinkäälle saakka. Tätä mallia tukee vajaat 17 prosenttia vastaajista,

Vähäisten liitosten ja vahvan metropolihallinnon malli on, erityisesti vihreiden ja demareiden mieleen, mutta myös kokoomuksesta löytyy merkittävästi kannattajia. Malli saa yksittäisiä ääniä kaikista muistakin ryhmistä.
Merkittävien liitosten ja Helsingin liiton mallia kannattaa kourallinen kokoomuslaisia ja muutama yksittäinen valtuutettu muista ryhmistä.
Metropolialueen esiselvitystä tekee kuusi viime elokuussa nimettyä selvityshenkilöä.
 
Reilu viikko sitten julkistetut ehdotukset ovat alustavia vaihtoehtoja, joista selvityshenkilöt keskustelevat tammi-helmikuun aikana alueen kuntien kanssa.
Metropolialueen esiselvityksessä esitetään kolmea vaihtoehtoa. Ensimmäisessä vaihtoehdossa yli 20 000 asukkaan Mäntsälä ja Pornainen yhdistyisivät.
Kakkosvaihtoehto olisi Järvenpään, Mäntsälän ja Pornaisten liitos.
Kolmosvaihtoehdossa metropolialueelle muodostetaan kaksi kaupunkia, joista Mäntsälä kuuluisi pienempään yhdessä Hyvinkään, Järvenpään, Tuusulan, Keravan, Nurmijärven ja Pornaisten kanssa.
 
FAKTA 1
Näin selvitettiin
Suomen Lehtiyhtymä kysyi 14 metropolialueen kunnan uusilta valtuutetuilta verkkokyselynä suosikkivaihtoehtoa esitetyistä metropolialueen hallintotavoista.
Kysely lähetettiin 724 valtuutetulle. Vastauksen antoi määräaikaan mennessä 216 valtuutettua. Huomattava määrä ilmoitti jättävänsä vastaamatta, koska yksikään vaihtoehdoista ei kelpaa tai mielipide on vielä muodostamatta.
Metropolialueen esiselvitysryhmän tavoitteena on yhteistyössä kuntien kanssa kartoittaa tulevat kuntajakoselvitysalueet sekä vaihtoehtoiset mallit metropolihallinnoksi 28.2.2013 mennessä.

FAKTA 2
Mäntsälälle tarjotaan kuntaliitoksia
Metropolialueen esiselvityksessä esitetään kolmea vaihtoehtoa,
1. vähäisten kunta rakennemuutosten ja vahvan metropolihallinnon malli
2. merkittävien kuntarakennemuutosten ja metropolikuntayhtymän malli
3. suurten kuntarakennemuutosten malli

Ykkösvaihtoehdossa kuntaliitoksia tutkittaisiin vain alle 20000 asukkaan kunnille. Yli 20000 asukkaan Mäntsälä voisi saada kylkeensä Pornaisen, ja ainakin asia selvitettäisiin. Osakuntaliitoksia selvitettäisiin.
Metropolilain kautta muodostettava metropolihallinto päättäisi muun muassa maankäytöstä, asumisesta ja liikenteestä. Päätökset tehtäisiin metropolivaltuustossa.

Kakkosvaihtoehdossa tehtäisiin merkittäviä kuntamuutoksia. Tutkittaisiin liitos Järvenpään, Mäntsälän ja Pornaisten kesken. Koko alueen asioita hoitamaan perustettaisiin Helsingin liitto, joka laatisi metropolikaavan. Uudenmaan liiton tehtäviä sekä liikenteen ja ympäristön asioita hoitamaan tehtäisiin metropolikuntayhtymä. Metropolille ei valittaisi omaa valtuustoa.

Kolmosvaihtoehdossa muodostettaisiin kaksi kaupunkia. Mäntsälä kuuluisi näistä pienempään, jossa olisivat myös Hyvinkää, Järvenpää, Tuusula, Kerava, Nurmijärvi ja Pornainen. Ei metropolihallintoa, vaan isot kaupungit hoitaisivat asioita yhdessä.

Esiselvityksistä käytävä keskustelu on tarkoitus saada valmiiksi helmikuun loppuun mennessä.

Keski-Uusimaa -lehti 25.1.2013

Jarkko Malin jarkko.malin@lehtiyhtyma.fi

Erkki Kukkonen: Metropolihallinto vie kunnilta tehtävät

Järvenpään kaupunginjohtaja Erkki Kukkonen ennustaa kuoliniskua pääkaupunkiseudun kunnille, Keski-Uudenmaan kunnat mukaan lukien. Vahva metropolihallinto syrjäyttää kuntien itsenäisyyden.

- Järvenpään valtuusto on ilmoittanut pyrkivänsä kolmen kunnan Järvenpään,' Tuusulan ja Keravan yhdistämiseen. Mutta Järvenpään lisäksi ainoa kunta, joka on valmis kuntaliitoksiin on Helsinki. Joten kuntarakenneuudistus on pelkkää höpönlöpöä, Vaihtoehtona on vahva metropolihallinto, joka vie kunnilta tehtävät. Kun kaavoitus ja sosiaali- ja terveyden hoidon tehtävät siirtyvät sille, Järvenpäälle ja muillekin kunnille jäisi vain opetus- ja vapaa-ajan toimet, joten mikä kunta se enää olisi.
Kukkosen mukaan kolmas vaihtoehto on Hyvinkään sairaanhoitopiirin alue, johon yhdistettäisiin Kerava ja Pornainen.

Kukkonen kertoi ikävät aavistuksensa kuntien kohtalosta Terijoen Sos. dem. Työväenyhdistyksen järjestämässä Metropolihallinnon vaihtoehdot -tapahtumassa perjantaina. Illassa pohdittiin kuntauudistusta ja metropolihallintoa, niiden hyötyjä ja haittoja.

Keskustelun alusti Keravan entinen kaupunginjohtaja Rolf Paqvalin, joka on valtioneuvoston asettama selvitysmies. Paqvalin vahvisti Kukkosen väitteen, ettei useimmissa kunnissa tunneta mitään halua yhdistyä.
- Minulle on tullut aika paljon palautetta Keravalta siitä, että yksi esitetty vaihtoehto on yhdistyminen Tuusulan ja Vantaan kanssa. Se ei ole saanut näissä viesteissä minkäänlaista kannatusta.
Paqvalinin mukaan vahvaa metropolihallintoa tarvitaan, koska aika, jolloin kunnat pystyivät keskenään sopimaan kaavoituksesta ja muista isoista kysymyksistä, on ollutta ja mennyttä.
- Tarvitsemme lisää työpaikkoja ja lisää väestöä pääkaupunkiseudulle, jotta sen kansainvälinen kilpailukyky säilyy. Tulevaisuudessa kunnat eivät enää kilpaile keskenään, vaan suuret metropolialueet. Väestöä ei saada lisää muulla tavoin kuin maahanmuutolla, ja maahanmuuttajat tarvitsevat asuntoja. 'Tarvitaan yhteinen kaavoitus ja yhteinen asuntoyhtiö tuottamaan asuntoja, koska kunnat eivät vuokra-asuntoja tarpeeksi rakenna.

Paqvalin mukaan muualla asuvat työttömät eivät tule töihin pääkaupunkiseudulle.
- Kuusankoskelainen työtön ei myydessään saisi asunnostaan paljon mitään verrattuna siihen asuntoon, jonka hän täältä ostaisi. Ei hän tänne töihin muuta,

Kaupunki järjestää kuntauudistusillan
Missä mennään kuntauudistuksessa? Järvenpään kaupunki järjestää kuntauudistusinfon asukkaille ensi viikon torstaina 31. 1. Järvenpäätalolla. Tapahtuma on Järvenpää-talon Juhani Aho -salissa kello 18-20.
Kuntauudistuksen selvityshenkilöt esittivät 11. tammikuuta väliraportissaan vaihtoehtoisia malleja kuntarakenteen ja metropolihallinnon ratkaisuun. Selvityshenkilöt keskustelevat kuntien kanssa vaihtoehdoista tammi-helmikuun aikana. Lopulliset ehdotukset valmistuvat 28. helmikuuta mennessä.
Keskustelua pohjustaa kaupunginjohtaja Erkki Kukkosen tilannekatsaus Järvenpäätä koskevista vaihtoehdoista.

Eero Lehti: Kerava ja Sipoo yhteen
Keravan kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja kansanedustaja Eero Lehti (kok.) ehdottaa pikaista selvitystä Sipoon ja Keravan yhdistämisestä. Lehti kirjoittaa torstain Sipoon Sanomissa: "Suur-Sipoo saisi myös Keravan ja mukaan voitaisiin ottaa Pornainenkin, jos he itse sitä haluaisivat. Tällöin 50000 asukkaan raja ylittyisi, jonka seurauksena tietysti SuurSipoolla olisi kaikki itsenäisen kunnan edellytykset."
Lehti pitää hallituksen kuntauudistushanketta sinänsä uskomattoman huonosti valmisteltuna. Se aiheuttaa tavattomasti ajanhaaskausta ja manipulointia kuntaväen piirissä.

Sipooseen yhdistymällä Kerava säästyisi Lehden mukaan uhkaavalta Vantaaseen yhdistymiseltä. "Keravalla on myös omat ongelmansa, emmekä me keravalaiset halua joutua vuosikymmeniksi maksamaan holtittomasti hoidetun Vantaan kaupungin velkoja. Näemme mahdollisena palata kotiimme eli siihen yhteisöön, josta 300 vuotta sitten Kerava Tuusulan osana irtaantui."

FAKTA
Metropolialueen esiselvitys ehdottaa kuntien pohdittavaksi kolmea mallia:
Vähäisiä kuntaliitoksia ja vahva metropolihallinto. Tuusula menettäisi Focus-alueen Vantaalle ja Ristikydön Keravalle ja JärvenpäälIe.
Merkittäviä kuntaliitoksia ja kuntayhtymä. Kerava ja Tuusula yhdistettäisiin Vantaaseen. Mäntsälä ja Pornainen yhdistettäisiin Järvenpäähän.
Suuria kuntaliitoksia ja seutuyhteistyötä. Suurkuntamallissa yhdistettäisiin seitsemän kuntaa: Järvenpää, Kerava, Tuusula; Nurmijärvi, Hyvinkää, Mäntsälä ja Pornainen.
Selvitysmiesten loppuraportti julkaistaan 28. helmikuuta. 
     Linkkejä
· Enemmän aiheesta Lehtien valitut
· Uutiset postmaster


Luetuin kirjoitus uutisryhmästä Lehtien valitut:
Pornaisten kirkkoherra Ilkka Kajalo jää eläkkeelle


     Kirjoituksen arviointi
Keskiarvo: 5
Vastaukset: 2


Kiitos, että vaivaudut arvioimaan tämän kirjoituksen:

Loistava
Erittäin hyvä
Hyvä
Keskiverto
Huono


     Ominaisuudet

 Kevyempi versio tulostusta varten Kevyempi versio tulostusta varten


Läheisiä uutisryhmiä

KotikuntammeLehtien valitut

Toteutus 2003-2018 POKS ry / Pertti Runolinna


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.
The comments are property of their posters, all the rest © 2002-2005 by me.

You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Sivun generointi: 0.62 Sekunttia