Kirsis Servi Action

Tervetuloa  aan!

     Kalenteri
Maaliskuu 2019
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Tänään ei ole tapahtumia.

Kalenteri

     Sisään
Käyttäjätunnus

Salasana

Luo käyttäjätunnus.

     Linjalla
Porstuassa on nyt
132 kirjautumatta
0 kirjautuneena

Et ole kirjautunut!
Kirjaudu sisään, voit kirjoittaa ja viestiä.

     Toimijauutisia
· Kaikki toimijat
· Alku
· Astan luontoblogi
· Brelo
· Demarit
· Eläkeliitto
· Eläkkeensaajat
· EPV
· Erityiset
· Erätulet
· Gijomonkai
· Halkian MuFa
· Halkian NuoretKotkat
· Halkian Ty
· Heavy Team
· Itä-Uudenmaan Kylät
· Kajo
· Kalastusseura
· Kansalaisopisto
· Karjalaseura
· Keskusta
· Kirjasto
· Kirkkis
· Koti ja koulu
· Kotojärvi Golf
· Koulut
· Kunta
· Kuuma
· Lahankosken ymp yhd
· Lastu
· Laukkoskelaiset
· Laukkosken Ns
· Laukkosken Ty
· Light Iron
· Limonaatia
· Lions Club
· Martat
· MLL yhdistys
· MOPO
· Musiikkiopisto
· Mustijoki
· Muut
· Niinirannantie
· Nuorisoseurat
· Palttinavintti
· Part
· POKS
· PONU
· Porha
· Pornainen
· Pornainen seura
· Pornaisten Ns
· Porneesi
· Porstua
· PPNS
· Riikkari
· Seurakunta
· SILMU
· Solmu
· Sotaveteraanit
· SPR osasto
· Taimi
· Tiekunnat
· Toimintaryhmä
· Turha Toivo
· Useita
· Vaalit
· Vapaa-aikatoimi
· Vapaaehtoistiimi
· Vesiosuuskunnat
· Vilpas
· VPK
· Waltari
· Yrittäjät

     Valinnat
· Koti
· 10 uusinta
· Albumit 04-07
· Arkisto
· Bannerit
· Haku
· Kerro kaverille
· Keskustelu
· Kyselyt
· Linkit
· Lisää kirjoitus
· Oma Porstua/Poistu
· Palaute
· Sivut
· Tilastot
· Top 10
· Uutisryhmät
· Viestit
· Yhteisöt

 POKS: Kuntarakenne uudistuksen siivet eivät kanna

Kotikuntamme

Liljan-Kukka Runolinna 30.3.2012:

Kuntafoorumi 30.3.2012
Lisää kuvia

Pornaisten kuntafoorumi käsitteli 30.3.2012 valtiovarainministeriön kuntarakenne- ja palvelu-uudistusesitystä perusteellisesti. Lopputulokseksi tuli ennuste, että uudistus ei voi kuntien tahdon varassa toteutua. Kysymykseen siitä, tuleeko valtio pakottamaan kuntaliitoksiin, ei saatu vastausta.

Toimittaja Tarmo Ropposen taidokkaasti johdattelema ja vm:n erityisavustaja Elina Laavin sekä kunnan ja seurakunnan edustajien ja päättäjien tähdittämä foorumi kokosi Pornaisten seurakuntakeskukseen runsaat sata henkeä kuulemaan ja keskustelemaan kuntauudistuksen asiaa.
./..Kuntaministeri Henna Virkkusen erityisavustaja Elina Laavi selosti kuntarakenne- ja palvelu-uudistuksen perusteita ja tavoitteita. Suomessa väestö ikääntyy kasvavalla vauhdilla, mikä johtaa ennen kokemattomaan huoltosuhteen heikkenemiseen. Yhä pienempi työssä käyvä väestön osa joutuu elättämään yhä suuremman väestömäärän. Useissa kunnissa mahdollisuudet selvitä taloudellisesti 2020- ja 2030-luvuilla ovat heikot. Kuntarakenneuudistus pyrkii vastaamaan ajoissa näihin vaikeuksiin. Suuremmat kunnat ovat vahvempia ja turvallisempia toimijoita. On keskusteltu myös kuntien palvelujen siirtämisestä suuremmille yksikölle tai valtiolle. Näemme kuitenkin, että kunta on tehokkain toimija palveluiden järjestämisessä. Itse päätämme, mikä on tulevaisuuden visio, hallinto ja rakenne. Palveluiden pitää olla siellä missä kuntalaiset ovat, Elina Laavi korosti alustuksensa lopuksi.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Seppo Yrtti, kunnanhallituksen puheenjohtaja Risto Kuisma ja kunnanjohtaja Markku Hyttinen perustelivat Pornaisten kunnan 13.4 annettavan vastauksen vm:lle. Pornaisten kunta toimii tehokkaasti, talous on kunnossa, valtionosuudet pienenemässä sekä ikärakenne- ja huoltosuhdelaskelmat ovat myönteiset. Tarjotut kuntaliitokset johtaisivat vaikutusmahdollisuuksien heikkenemiseen ja palveluiden etääntymiseen. Mäntsälä ja Pukkila eivät mitenkään vastaa todellista tietoa pornaislaisten työssäkäynti- ja asiointisuunnista. Päätökset kunnan säilyttämisestä itsenäisenä on tehty yksimielisesti. Neuvotteluihin ja lisäselvityksiin ei ole tarvetta. Seppo Yrtti laajensi keskustelua mahdollisiin B-vaihtoehtoihin esimerkkinä porvoolaisten avaus Suur-Porvooseen. Markku Hyttinen korosti Pornaisten useita naapurisuuntia Järvenpää, Mäntsälä, Porvoo ja Sipoo, joilla kaikilla on omat suosijansa liitosvaihtoehtoina. Vaan kuka haluaa Pornaisten kunnan? Hän myös katsoi, että Pornaisten tulee olla nykyisenlainen huipputoimija ja lunastettava paikkansa sekä itsenäisenä että mahdollisena liitoskuntana.

Kirkkoherra Petteri Kerko palautti mieliin Pornaisten historiaa. Ensin meillä oli kirkko 1726, sitten seurakunta 1729 ja vasta sitten kunta 1869. Kuntaliitokset voivat vaikuttaa merkittävästi seurakunnan toimintaan. Tarjottu kuntaliitos on hankala, koska Pornainen ja Pukkila kuuluvat Helsingin hiippakuntaan ja Mäntsälä Espoon hiippakuntaan. Yhteistyö Porvoon rovastikunnassa on koettu täällä tärkeäksi. Kuntaliitoksen tuomia vaihtoehtoja seurakunnan toiminnan järjestämiseksi olisivat asema emäseurakunnan kappeliseurakuntana tai seurakuntayhtymässä.

Johtajien ja valtuustoryhmien pöydästä laajennettiin ja tarkennettiin keskustelua.

Päivi Liu totesi kuntien yhteisessä elimessä Mustijoen perusturvassa tapahtuneen huomattavaa kehitystä. Pornaisiin on saatu täytettyä kaksi virkalääkärinpaikkaa. Yleisöstä todettiin, että useat terveydenhoidon palvelut vaativat edelleen matkustamista Mäntsälään, Sipooseen tai Porvooseen, joihin liikenneyhteydet ovat erittäin heikot. Ei ole olemassa perusturvaa, jos vaadittavia liikenneyhteyksiä ei ole.

Kaj Mattila tuki kunnan itsenäisyyspäätöksiä.

Jaakko Sillanpää yhtyi kunnan päätöksiin ja kiitti niiden yksimielisyyttä.

Eija-Sisko Jokinen totesi, että seurakunta joutuu tyytymään kuntapäättäjien päätöksiin toivoen, että mahdollisuudet seurakunnan korkeatasoiseen toiminnan jatkamiseen säilyvät.

Hallintojohtaja Seija Marttila toivoi selvitystä valtion ja kuntien työnjaosta päätösten pohjaksi. Hän puolusti itsenäisyystavoitetta ja kertoi 30 vuoden työhistorian käänteistä, joissa Pornainen on kevythallintoisena kuntana pystynyt aina vastaamaan ketterästi ajan haasteisiin.

Matti Kalsola viittasi maakuntakaavaan ja siinä määritettyihin kyliin. Hän tuki Pornaisten itsenäisyyttä ja korosti itsenäisiä ja toimivia kyliä, joihin pitkälti perustuu koko kunnan toimivuus ja tehokkuus.

Jaana Putus arvosti Mustijoen peruturvassa aikaansaatua kehitystä, missä Pornaisten kolme edustajaa ovat voineet vaikuttaa myös mäntsäläläisten hyväksi.

Sari Silta torjui palveluiden siirtämistä kuntien yläpuolelle esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan piireihin. Hän piti Kelan tällaisten toimintojen kasvattamista varoittavana esimerkkinä.

Susanna Riekkinen toivoi vaihtoehtoja neuvotteluihin. Hänen B-vaihtoehtonsa ei olisi missään tapauksessa Porvoo vaan Järvenpää. Eikö asiasta voitaisi järjestää kuntalaisäänestystä?

Otto Karhunen (24v) kysyi miten palvelut turvataan syrjäkylillä ja toi varoittavia esimerkkejä tapahtuneista liitoksista mm. Valkealan kohtalosta Kouvolassa.

Auli Talvi ja Satu Hovi ymmärsivät väärin Pornaisten kieltäytyneen neuvotteluista ja jatkoselvityksistä. Päivän nimipäiväsankari oli Usko, mikä kirvoitti Auli Talven kysymään ”Onko tämä Uskon vai uhon päivä?” Satu Hovi esitti tukkapöllyä sekä kunnanhallitukselle että -valtuustolle. Risto Kuisma vastasi heidän käsittäneen väärin. Keskusteluita naapureiden kanssa on käyty. Neuvotteluista ja jatkoselvityksistä ei ole kieltäydytty, niihin ei vain ole nähty tarvetta. Katsotaan, jos joku pyytää.

Jukka Honkavaara kyseli tarkempia perusteluita Mäntsälä-Pornainen-Pukkila -liitokseen. Hän oli neljä vuotta sitten muuttanut Mäntsälästä vaimonsa kotimaisemiin Laukkoskelle ja kummasteli, miksi Mäntsälä haluaa hänet nyt takaisin.

Eero Seppänen (Sipoo) toi keskusteluun käsitteen ”yhdistämiskiima”, jonka taustalla olisi valtion tarve tiivistää yhteiskuntarakennetta. Esimerkkinä hän mainitsi Ruotsissa aikanaan vallinneen lainsäädännön, joka kielsi rakentamisen haja-asutusalueelle. Hän kysyi Elina Laavilta kysymyksen, johon Henna Virkkunen ei ollut 21.3 Helsingissä vastannut:” Tuleeko valtio pakottamaan kuntaliitoksiin?”. Elina Laavi vastasi keinoiksi selvitykset ja neuvottelut sekä, että kynnys pakkoliitoksiin on erittäin korkea.

Jussi Isohanni halusi tietää miten isossa liitoskokonaisuudessa käy kuntademokratian. Kysymykseen ei vastattu. Todettakoon, että Henna Virkkunen on kaavaillut mahdollisia kunnan sisäisiä vaalipiirejä (toim. huom.)

Risto Kuisma totesi, että Pornainen ei ole naapureiden keskuudessa erityisen haluttu liitoskumppani, myötäjäiset eivät houkuttele. Hän myös muistutti vuoden 1969 tapahtumista, jolloin Pornainen oli maan hallituksen päätöksellä lopetettavien kuntien listalla. Hallitus vaihtui ja päätös raukesi. Siitä alkoi Pornaisten uusi nousu.

Seppo Yrtti päätti paneelin ennustukseen, että kuntauudistus on erittäin mittava ja tärkeätä hyvää tarkoittava hanke, jonka mahdollisuudet toteutua vastustavassa kuntakentässä eivät ole erinomaiset.

Elina Laavi lupasi välittää kuntafoorumin terveiset suoraan ja suodattamatta kuntaministeri Henna Virkkuselle.

POKSin puheenjohtaja Hannu Vaahtoranta vastasi kuntafoorumin avaus- ja lopetusseremonioista. Kiitokset osoitettiin kukkasin vierailemme Tarmo Ropposelle ja Elina Laaville sekä hyvän pääsiäisen toivotuksin kaikille sekä erityisesti talkoisiin osallistuneille Pornaisten seurakunnalle, Pornaisten Martoille ja LC Pornaisille.

 
     Linkkejä
· Enemmän aiheesta Kotikuntamme
· Uutiset postmaster


Luetuin kirjoitus uutisryhmästä Kotikuntamme:
Tervetuloa Linnunlaulun päiväkotiin


     Kirjoituksen arviointi
Keskiarvo: 4.8
Vastaukset: 5


Kiitos, että vaivaudut arvioimaan tämän kirjoituksen:

Loistava
Erittäin hyvä
Hyvä
Keskiverto
Huono


     Ominaisuudet

 Kevyempi versio tulostusta varten Kevyempi versio tulostusta varten


Läheisiä uutisryhmiä

KotikuntammeYhteiskunta

Toteutus 2003-2019 POKS ry / Pertti Runolinna


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.
The comments are property of their posters, all the rest © 2002-2005 by me.

You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Sivun generointi: 0.91 Sekunttia